O těstovinách…

Těstovin jsou stovky druhů – čerstvé, sušené, vaječné, bezvaječné, domácí, kupované, krátké, dlouhé, plněné,…

V Čechách to většinou končí otázkou „Dáme si špagety nebo kolínka?“. Kdo má štěstí, někdo v rodině udělá i šunkafleky s domácími nudlemi (sice miluju italskou kuchyni, ale české šunkafleky s uzeným mi pomlouvat nikdo nebude, ani Ital!!!).

V Itálii se dostáváme pomalu k vědě. Protože nejenže rozdělují těstoviny na krátké a dlouhé, a pak většinou ještě na hladké a rýhované. Ale každý druh těstovin má svoji vlastí omáčku! Nebo spíš naopak – každá omáčka má svoje vlastní těstoviny.  Které se ale občas liší v závislosti na tom, v které části Itálie se zrovna nacházíte (nejlepší je v Itálii jíst to, co je typické pro danou oblast – třeba tortellini v Emílii nebo orrechiette – ouška – v Apúlii). No oni vlastně i Italové v tom mají občas trošku zmatek, ale to k nim jaksi patří… 🙂

Kdo vaří těstoviny pro rodinu v Čechách, má to jednoduché, sice se výběr rozšiřuje, ale jedí se hlavně ty, které se nejvíc líbí (nebo na které jde zrovna reklama – ale nenechte se ošálit, protože zrovna ty těstoviny, které se prý vůbec nelepí, se tak rychle rozvaří, že Italové by je nedali snad ani slepicím, natož aby je pak jedli oni sami :-)). To já to mám horší… Ani už nepočítám, jak často jsem se ptala, jestli k dané omáčce můžu použít nějaký druh těstovin, a jako odpověď jsem slyšela „No jo, vy cizinci! Copak nechápete, že k téhle omáčce se dělají tyhle těstoviny a nic jiného?!“ Ale už jsem si na to zvykla a občas to dělám schválně, aby Italové nevyšly ze zvyku….

Tak sem zkusím postupně dávat takový malý slovníček těstovin a s čím je Italové vlastně vaří.

Reklamy
Napsat komentář

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s